Ο Γλύπτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.
Σε νεαρή ηλικία, το 1976 ξεκίνησε το ταξίδι του στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής μαθητευόμενος από τον πατέρα του, Ιωάννη Γεωργίου. Ο βραβευμένος από το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδας για την προσφορά του στην τέχνη, γλύπτης και πορτρετίστας, μύησε τον γιό του στην τέχνη του μαρμάρου, και τον δίδαξε τα μυστικά της παραδοσιακής γλυπτικής.
Από το 1980, μαθήτευσε στην Σχολή Καλών Τεχνών όπου και μελέτησε τον πλούσιο σε εκφραστικά μέσα κόσμο της γλυπτικής, δίπλα στον καταξιωμένο Δημήτρη Καλαμαρά, δάσκαλο και μέντορά του. Παράλληλα συνέχισε την μαθητεία του και στο οικογενειακό εργαστήριο στο Μετς.
Η εντατική του ενασχόληση με την γλυπτική και την μαρμαροτεχνία, του προσέφερε το 1983 βράβευση με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Από το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος και έγινε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, το 1993 και για 9 χρόνια, ξεκίνησε να διδάσκει μαρμαρογλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έλαβε μέρος σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό κήπο υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο «Υγεία», στην Τρίπολη κ.α. Λάτρης της κλασσικής τέχνης, ακολούθησε πιστά τις μεθόδους της παραδοσιακής γλυπτικής επεκτείνοντας την τεχνική του στο μπρούτζο και σε άλλα υλικά.
Ο γλύπτης Νίκος Ι. Γεωργίου, είναι ένας από τους λίγους έλληνες γλύπτες που ακόμα και σήμερα ακολουθούν τον δρόμο της παραδοσιακής γλυπτικής για τη δημιουργία των έργων τους. Φιλοτεχνεί κλασικά έργα, μεταξύ άλλων αγάλματα, ηρώα, προτομές, ανάγλυφα, πορτραίτα και συνθέσεις, εμπνευσμένα από τις αξίες του ελληνισμού, της παράδοσης αλλά και της ορθοδοξίας. Στο βιογραφικό του, προσθέτονται συνεχώς χειροποίητα δημιουργήματα υψηλής κλασσικής γλυπτικής, που στολίζουν δημόσιους χώρους σε όλη την Ελλάδα, ιδιωτικές συλλογές, καθώς και δημόσιους χώρους στην Κύπρο, στην Αγγλία, στις Η.Π.Α. αλλά και ιδιωτικές συλλογές παγκοσμίως.
Ιρις Κρητικού
Iστορικός Τέχνης